Visual

Geschiedenis in een notendop

De Witte Vogel maakt deel uit van stichting Resonans, die op 1 januari 2019 ontstond uit stichting RESPONZ en stichting Speciaal Onderwijs Leiden en omstreken. HIerna de geschiedenis van ons mooie centrum in een notendop.

Stichting Resonans

Resonans biedt speciaal en voortgezet speciaal onderwijs op scholen van Delft, Den Haag en Zoetermeer tot aan Noordwijk en Leiden. Vanuit meerwaarde en kansen gaan zij er samen voor om hét expertisecentrum voor speciaal onderwijs in de regio te worden.

Stichting RESPONZ

De Witte Vogel behoorde voor 2019 tot stichting RESPONZ, die op 1 januari 2011 ontstond door de fusie van SOMETZ, waartoe ook de Maurice Maeterlinckschool behoort, met zml-school De Keerkring uit Zoetermeer.

SOMETZ

Stichting SOMETZ (Speciaal Onderwijs met Zorg) is opgericht op 1 januari 2005 en vormde het bestuur van de Maurice Maeterlinckschool in Delft en Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag. De SOMETZ-scholen onderhielden een relatie met Sophia Revalidatie en Steinmetz | de Compaan zorg en onderwijs. Steinmetz │de Compaan werd per 1 juli 2012 Middin. Sophia Revalidatie is sinds 1 januari 2019 gefuseerd met het Rijnlands Revalidatie Centrum. Zij zijn samen verder gegaan onder de nieuwe naam: Basalt.

De Witte Vogel: het sprookje achter de naam

Achter de naam van onze school schuilt een mooi sprookje. Twee kinderen, Mytyl en Tyltyl gaan daarin op zoek naar de zeldzame blauwe vogel. De vogel die hun ernstig zieke buurmeisje kan genezen. Ze zoeken en zoeken… maar nergens is het zeldzame dier te vinden. Ze schenken hun buurmeisje hun enige bezit: een vogel. Heel snel daarna geneest het meisje. Ze is heel gelukkig. Dat is precies wat wij willen betekenen voor onze leerlingen. Het beste van jezelf geven, om daarmee het beste in de ander tot leven, tot ontwikkeling te brengen.

Oprichter van ons centrum

De vogel heeft niet alleen een belangrijke rol in dit sprookje; het andere deel van de naam verwijst ook naar de oprichter van ons centrum: dokter Peter de Wit.